Voorschoten4Kids, onderdeel van Sportfondsen Voorschoten

Kolf, wat voor jou?

Paal en perk stellen; de eerste klap is een daalder waard; de plank mis slaan; dat is een kolfje naar mijn hand...Zomaar een greep uit de gezegdes die zijn afgeleid uit het kolven, oer-Hollandse sport.

Kolven is een sport, waarbij de bal met een kliek (= slaghout) tegen een paal wordt geslagen en zo punten kunnen worden gescoord. Tegenwoordig gebeurt dit altijd overdekt, maar in de (late) middeleeuwen waren de meeste banen nog in de open lucht.

Oorspronkelijk probeerden de spelers met zo weinig mogelijk slagen een aangewezen doel te raken (bijvoorbeeld een boom in de verte) of met een vooraf afgesproken aantal slagen zover mogelijk te komen (= spel metten colve). De uitbaters van herbergen en uitspanningen zagen hun klanten liever niet achter de bal uit het zicht verdwijnen en zo ontstond de kolfversie die vandaag de dag nog gespeeld wordt op een speelveld tussen twee palen.

Als je wilt weten hoe het spel precies gespeeld wordt, kijk dan eens op op de website van de Nederlandse Kolfbond

Sport ABC!

Wil jij weten wat een sport nou precies inhoudt voordat je je aanmeldt voor een activiteit? In het sport ABC worden ze allemaal uitgelegd!

Zoek op alfabet

Of bekijk het Overzicht

Nog geen keuze kunnen maken?
Doe de sportkeuzewijzer.nl

Vul jouw sportwensen in en ontvang een bericht wanneer je sportwens wordt georganiseerd .

Bekijk filmpjes

historisch filmpje

kolfsport Nederland